Znajdujesz się tutaj: lejdisstudio.pl > Domowe maseczki > Witaminy, dla skóry

Olej sezamowy

Świetnie nadaje się do kuchni orientalnej, głównie stosuje się go w daniach kuchni chińskiej. Olej sezamowy Wytwarzany jest poprzez proces tłoczenia na zimno nasion sezamu. Zazwyczaj jego kolor jest ciemno-żółty lub brązowy, jego smak jest lekko orzechowy, a zapach jak sama nazwa wskazuje sezamowy. W kosmetyce używany jest jako olejek do masażu, ciała oraz kąpieli. Olej sezamowy Ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające tonizujące, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, reguluje pracę gruczołów łojowych przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu UV. Chroni serce i skórę oraz obniża ciśnienie krwi. Używany jest głównie do gotowania i sałatek. Olej sezamowy nie nadaje się jednak do smażenia, szybko się pali. Ciekawostką jest, że oczyścisz się z toksyn dzięki masażowi ciała ciepłym olejem sezamowym. Olej sezamowy Wnikając w naszą skórę olej sprawi, że będzie również jedwabista.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.