Znajdujesz się tutaj: lejdisstudio.pl > Ciekawostki > Makijaż

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest idealny do smażenia w wysokiej temperaturze. Najlepiej nadaje się do smażenia warzyw i mięs na przykład w worku, gotowania oraz pieczenia ciast. Jest olejem, na którym możesz śmiało przygotować w bezpieczny sposób potrawę, doprowadzając ją do bardzo wysokiej temperatury- ten olej nie staje się toksyczny. Olej kokosowy skutecznie ułatwia odchudzanie. Ma również właściwości bakteriobójcze. Pomaga w walce z drobnoustrojami, w tym także z bakterią Helicobakter pylorii, która jest odpowiedzialna za wrzody żołądka. Również pomaga w wzmacnianiu odporności. Olej kokosowy sprawdza się również w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Nawilża ją i uelastycznia, działa też antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Zmiękcza skutecznie stwardniałe pięty i można go stosować jako maseczkę na stopy. Rewelacyjnie działa jako nabłyszczacz i odżywka na zniszczone włosy- wetrzyj odrobinę oleju kokosowego na włosy na 15 minut przed ich umyciem.  Zapach oleju kokosowego od razu cię oczaruje, jest postaci białego masła.  Najlepiej będzie jak będziesz go przechowywać w lodówce lub o pokojowej temperaturze.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.